Skab din urtehave

Med kurven i kampklar tilstand træder min lille datter bestemt ud i haven. Hun har fået en opgave, og hun gør det med stort engagement; nu skal der plukkes krydderier til middagen. Efter et stykke tid kommer den lille solstråle ind med kurven fyldt med timian og spiselige blomster, som vi skal have i salaten. Den står på fisk til middag, og da gælder det om, at det også bliver en fryd for øjet, når maden stilles på bordet.

I krydderibedet vokser timian, salvie, lavendel, oregano, mynte, citronmelisse og mange andre krydderier sammen med skovjordbær og spiselige blomster som nelliker, penséer, lavendel, morgenfruer, tagetes og kornblomst. Risikoen for at komme ind med et forkert krydderi minimeres, hvis du bruger små skilte, hvor der står, hvad der vokser de forskellige steder. Visse krydderurter som f.eks. mynte kan hurtigt overtage et helt krydderibed, eftersom den spreder sig med rødder, der skyder ud ad mod siderne. For at undgå dette problem, er det en god idé at plante dem i en spand uden bund.

Og netop fordi de fleste krydderplanter elsker veldrænet jord, er det (også) en god idé at dyrke dem i stenpartier. Til dette er plantejord opblandet med sand særdeles velegnet. De krydderier, som trives bedst i mere velgødet og fugtighedsholdende jord, kan plantes sammen forrest i bedet.  Velegnet til dette er almindelig plantejord, gerne opblandet med lidt kogødning.

Sådan gør man: Skab din urtehave

1. Vælg et sted, hvor solen skinner en stor del af dagen.

2. Byg en forhøjning op ved hjælp af sten, grus og plantejord opblandet med sand.

3. Lav et lille bed i forkanten på stenpartiet og fyld det med mere næringsrig jord, f.eks. plantejord opblandet med kogødning.

4. Plant de krydderier, der foretrækker mere kvælstof, i den næringsrige jord i stenpartiets forkant, f.eks. basilikum, mynte og citronmelisse. De øvrige krydderier placeres i stenpartiets mere veldrænede jord. På forhøjningens bagside er f.eks. skovjordbær særdeles velegnet, eftersom også de elsker veldrænet jord, men ikke behøver så meget jord.

5. Hold jorden fugtig, indtil planterne har etableret sig.

Tips

Takket være, at de fleste krydderurter trives i veldrænet jord, er de velegnede til at dyrke i urtepotter. Vælg gerne en lidt større urtepotte og kombinér krydderurter med spiselige blomster.

---

Hvis du bruger plantejord uden ekstra gødning og mærker, at væksten stopper op efter nogle uger, vil det være klogt at tilsætte gødning eller dække med græsafklip. Når det gælder græsafklip, tilfører det ikke kun næring, men forhindrer også, at jorden sprøjter op på bladene, når det regner kraftigt.

---

Hvis du ikke vil have et stenparti, kan det være lige så godt at dyrke krydderurter i urtepotter eller pallerammer. Sørg for at placere krydderurterne på et sted i haven, hvor solen skinner en stor del af dagen.