Forspiring

Det er nu, det sjove begynder!

Vinteren er lang, kold og mørk, men en dag sker der så pludselig noget! Frøkataloget dumper ind ad brevsprækken, og tekoppen tages frem. Endelig kan planerne i forbindelse med næste dyrkningssæson begynde at tage form, og snart har kataloget fået temmelig mange æselører. Tanker om dyrkningsmåde og eventuelt behov for forspiring for visse af planterne får ikke rigtig plads i ens bevidsthed, når man sidder og bestemmer farve, form, smag og sort … Helt indtil frøene kommer hjem.

Hvad skal man da tænke på, når man sidder der med sine frøposer og forskrækket opdager, hvor meget der skal forspires af det, man har købt hjem? Tanken om, hvordan i alverden man skal få plads til det hele, slår en, og man forbander sin tankeløshed og dårlige evne til at tage ved lære fra tidligere år. Du er dog ikke alene! Det hører med til forberedelserne at møblere om til foråret, således at der skaffes plads til planterne i de vinduer, der vender mod syd, også selv om det betyder, at hele familien bliver nødt til at sidde og se tv i entreen. Du er helt normal (i havesammenhæng, vil jeg lige indskyde). På denne årstid er planerne altid storslåede, tiden uendelig, og skadedyrene eksisterer blot  som et svagt minde i bevidstheden. Netop nu, netop her, kan intet gå galt!

Tag den med ro

Det grundlæggende tip, når det drejer sig om forspiring er: Du skal ikke have for travlt! Sås frøene for tidligt, kommer de til at blive lange og spinkle på grund af lysmangel, og derefter får de store problemer med at komme i gang, når de til sidst er blevet plantet ud. Læs på posen, og så frøene en gang i slutningen af den anbefalede tidsperiode, hvis du bor mod nord. Bor du længere syd ud, kan det betale sig at så frøene tidligere, men aldrig inden den anbefalede tidsperiode.  For mig tog det ti år at lære dette … så er du netop begyndt at dyrke, har du god tid til det. 

Sådan gør man

Hvordan frøene skal forspires, afhænger lidt af omstændighederne. Er de svære at dele, hvis de har vokset tæt sammen i en stor urtepotte eller i en kasse? Skal de hurtigt have adgang til næringsrig jord? Skal de have varme for at spire? Ja, det er nogle af de spørgsmål, som skal besvares, før frøene stoppes ned i jorden. Heldigvis kan man læse denne vigtige information på bagsiden af frøposen. 

Vælg den rette forspiringsmetode

Bredså i såkasse
Tomater, paprika och chili fungerar bra att bredså glest i en sålåda, fylld av fin såjord, innan de skolas om till en större kruka med gödslad jord. Eftersom dessa grönsaker behöver värme för att gro är det bra att använda sig av en värmematta. När fröna har grott flyttas de över till en sval och ljus plats, gärna med extrabelysning.

Så i små urtepotter
Ekstra små frø, f.eks. timian, oregano, lavendel og isop, plejer jeg at forspire i små urtepotter. Så kan jeg dele planterne, når de er vokset op, men jeg har alligevel større kontrol over, hvor frøene havner, end hvis jeg havde bredsået dem i en kasse. Fyld urtepotterne med fin såjord, og strø gerne lidt vermiculite over efter såning.  Vermiculite gør nemlig jorden varm og fugtighedsbevarende. Jeg plejer at placere urtepotterne i små minidrivhuse med låg, eftersom dette gør det nemmere at holde såningen fugtig. Vær bare omhyggelig med ventilationen for at forhindre skimmelangreb, og løft låget helt af, når frøene har spiret.

 Så i større urtepotter
Agurk, artiskok, melon, zucchini og græskar har lidt mere ømtålige rødder, og de er dermed lidt følsomme for at pottes om. Derfor plejer jeg fylde en lidt større urtepotte med gødet jord til 2/3 og resten med såjord. På den måde kan planterne være en længere tid i urtepotten, inden jeg skal ompotte dem, og de når at få et større rodsystem, før tiden er inde til at flytte dem ud, eller ind, i drivhuset.

Ærter og bønner har også sarte rødder, men de trives allerbedst, når de forspires i f.eks. Rootrainers® fyldt med fin såjord. Især ærter vil desuden gerne have dybe urtepotter, og i det tilfælde er Rootrainers® perfekt. Og det er jo heller ikke så tosset, at Rootrainers® kræver betydeligt mindre plads end de større urtepotter… når vindueskarmene begynder at blive overfyldt med urtepotter!

Så i tørvebriketter
Krydderurter, der skal vokse sammen i en urtepotte, f.eks. basilikum, kan udmærket forspires i tørvebriketter. Når planterne bliver så store, at rødderne begynder at vise sig, er tiden inde til at potte dem om til en større urtepotte med gødet jord. Dette er nemt gjort – bare løft op og plant hele briketten om, alene eller sammen med flere.

 

 

Rootrainers®

En Rootrainers® har dybe celler med små, indvendige spor, der fører rødderne nedad, hvilket reducerer problemer med sammenfiltrede rødder. Ved omplantning kan cellerne åbnes op som en bog, og du kan da håndtere de sarte rødder ekstra forsigtigt. Yderligere en fordel er, at Rootrainers® medvirker til såkaldt luftbeskæring. Dette betyder, at når rødderne vokser ud af cellens drænhuller, tørrer rodenderne ud af luftcirkulationen, og da stimuleres planten til at udvikle nye rødder, smart.


Basilikum

Basilikum er ekstremt følsom over for kulde og tåler ikke temperaturer under 10 grader. Lad derfor de små basilikumplanter blive i rumtemperatur, hvor de kan fortsætte med at vokse, indtil temperaturen ude er tilstrækkelig høj.