Dyrk ærteblomster

Mormors favorit

Ærteblomst … Navnet i sig selv får mig til at tænke på min mormor, der gik og puslede med sine elskede blomster hele sommeren. I dag er det mig, der har overtaget den beskæftigelse, og jeg har god hjælp af mine små troldepus. De plukker buket efter buket med blomster, som pryder vores hjem med både atmosfære og dufte. Ærteblomsten har den ejendommelighed, at jo flere blomster, man plukker, desto flere blomster får man. Her kan man tale om at slå større brød op, end man spise.

Denne vidunderlige etårige plante er dog udstyret med følsomme rødder, præcis som alle andre ærteplanter, og behøver derfor ekstra dybe dyrkningsbeholdere. Det går f.eks. helt fint at dyrke ærteblomster i toiletruller, også selv om jeg godt nok plejer at bruge Rootrainers®, der er særligt velegnede til netop ærter.

Dyrk ærteblomst i Rootrainers®

1. Sæt urtepottecellerne sammen og placér dem i stativet.

2. Fyld på med jord og fugt med vand.

3. Så frøene efter beskrivelsen på frøposen.

4. Sæt låget på. På den måde skabes et lille drivhus, der fremskynder spiringen af frøene.

5. Placér altid Rootrainers® således, at der bliver en luftspalte mellem drivhusets bund og underlaget. Brug f.eks. nogle stykker træ eller urtepotter, der er vendt på hovedet.

6. Når planterne kigger op, tages låget af, og derefter placeres urtepottecellerne lyst.

7. Ærteskuddene skal knipses af, når de har fået deres andet rigtige bladpar. Så forgrener de sig og kan på den måde danne endnu flere blomster. Sørg for, at de har lidt at klatre op på, f.eks. en blomsterpind, hvis de begynder vokse opad.

8. Afhærd planterne, når risikoen for nattefrost er aftaget.

9. Plant ærteblomsterne ud og byg en eller anden slags klatrestøtte til dem – nyd herlighederne!

Rootrainers®

Rootrainers® er et lille minidrivhus, som indeholder nogle dybe celler. I cellerne findes der små spor, som styrer rødderne lige nedad. Når rødderne derefter vokser ud af drænhullerne, sker der en luftbeskæring – rodenderne tørrer ud, og der dannes nye rødder højere oppe. Også disse siderødder følger sporene lige ned og luftbeskæres. På den måde forhindres, at man får sammenfiltrede rødder, et problem der ofte opstår ved dyrkning i en almindelig urtepotte. Så luftbeskæres rødderne ikke, og de kan i stedet filtre sig ind i hinanden. Ved omplantning skal du så prøve at få de sammenfiltrede rødder fra hinanden, hvilket bevirker, at planten bliver stresset og får en dårligere start. I Rootrainers® er det desuden muligt at åbne urtepottecellerne, og du kan forsigtigt løfte de små rodklumper ud, således at de følsomme rødder ikke tager skade.