MISSING_TRANSLATION (TOPBAR.IMPERSONATE_ACT_AS)
Reconnect to nature
  • item.textGratis retur
  • item.textHurtig levering
  • item.textGrundlagt i 1933
Til forhandlere

Dyrk hvidløg

19 July 2021

Efteråret handler ikke bare om at høste sine grøntsager og forberede sig på vinteren. Der er også en del sjove ting, du kan sætte i jorden nu, og som du så kan nyde til næste sommer. Hvidløg for eksempel!

Selv om dagene bliver kortere og vejret mere regnfuldt, så er der stadig en hel del, du kan dyrke på denne tid af året. Nu er det for eksempel på høje tid at sætte hvidløgsfed i jorden, så du kan høste superfriske, hjemmedyrkede hvidløg næste sommer.

Det er en rigtig god idé at dyrke hvidløgene i et højbed, f.eks. en palleramme, om efteråret. Roddannelsen foregår i løbet af efteråret, og så overvintrer hvidløgene, før de begynder at spire igen, når varmen kommer til foråret.

Når jorden er +8 °C, er det et godt tidspunkt at sætte hvidløgsfeddene i jorden. Det kan variere fra september til december, afhængigt af hvor i landet du bor. Hvis jordtemperaturen afviger, eller der kommer et pludseligt vejromslag som påvirker jordtemperaturen, så er der ingen grund til panik. Se det som et pejlemærke.

Vitlöksklyftorna planteras med 15 centimeters mellanrum och 20 centimeter mellan raderna. Foto: Kristine Hellemo

Held og lykke med dine hvidløg

Hvis du dyrker selv, skal du vælge certificerede løg – det er hvidløg som sælges til dyrkning og ikke til madlavning – så du undgår at sprede sygdomme i jorden. Det bedste ved at dyrke sine egne hvidløg er, at du kan plante en sort, som passer til netop din smag og dine behov. Du kan vælge en mild eller en lidt skarpere variant, eller om du vil have en sort der er velegnet til opbevaring.

Kulden er ikke noget problem for hvidløgene, men en kold vinter med frossen jord kan få hvidløgsfeddene til at "krybe op". Det kan du forebygge ved at sætte dem lidt dybere, dække med løv eller lægge et kompostgitter over jorden.

En varm og våd vinter er værre for hvidløgene. Hvis du har en leret jord, som er dårligt drænet, kan den blive vældig våd. Og så kan dine hvidløg rådne. 

Hvis du ønsker at kombinere hvidløgene med noget andet på det samme dyrkningssted, så kan det sagtens lade sig gøre. Start med at sætte hvidløgene nu om efteråret og supplér med planter med et lille rodsystem til foråret, f.eks. salat eller jordbær. Derimod trives hvidløgene ikke særlig godt sammen med kålplanter, bønner og ærter.

Plantning af hvidløg om foråret

Hvis du ikke kan eller har tid til at sætte hvidløg om efteråret, kan du gøre det om foråret i stedet for. De fleste hvidløgssorter bliver så lidt mindre og giver senere høst end ved plantning om efteråret. Nogle hvidløgssorter når ikke at danne fed, hvis du sætter dem om foråret.

Et alternativ er at sætte hvidløgsfed i potter om efteråret, opbevare disse frostfrit men koldt, og så plante dem ud til foråret, når frosten er gået af jorden.

Vitlöksklyftan planteras med spetsen uppåt ungefär sju centimeter ner i jorden.

Vanding og gødning

Hvidløg klarer sig relativt godt uden vanding, så længe jorden ikke bliver alt for tør. Det er primært under forårets vækstperiode, at det kan være en god idé at vande. Om vinteren går hvidløgene i dvale, og i løbet af sensommeren har de dannet dybe rødder.

Tilfør gerne gødning nogle gange om foråret og højsommeren, når de er i vækst. Hvidløgsfeddene slår rødder om efteråret, når temperaturen falder under 7 °C. Om vinteren går de i dvale. Når temperaturen stiger over 5 °C om foråret, begynder de at vokse igen. I løbet af sommeren går de ind i dvaleperiode nummer to.

Dyrkning af hvidløg i palleramme

Med en palleramme hvidløg kan du i praksis blive helt selvforsynende med hvidløg, og der er intet der kan matche smagen af hjemmedyrkede hvidløg. Hvidløgets rødder stikker ganske dybt, så to pallerammer oven på hinanden er at foretrække.

Vill du lagra vitlök bör den skördas när blasten har börjat torka. Foto: Markus Danielsson

Hvornår kan jeg begynde at høste?

Du kan begynde at høste hvidløgstoppene, så snart de kommer til syne, men høst toppene med forsigtighed, eftersom det kan påvirke løgenes vækst. Ønsker du ikke at spise de smagsrige toppe, skal du høste dine hvidløg, når toppene begynder at blive gule sidst på sommeren.

Du kan også høste en del af hvidløgene allerede i starten af sommeren – på dette tidspunkt har de formentlig ikke dannet fed endnu, men de har allerede fået en skøn og mild smag.