Den lille løgskole

Skalotteløg

Hvidløg, alm. spiseløg, skalotteløg, sølvløg og rødløg. Alle har de helt unikke egenskaber – ikke mindst med hensyn til, hvordan de dyrkes. Her er en lille guide til, hvordan du får succes med dine sætteløg.

De fleste løg plantes om foråret for siden at blive høstet om efteråret. Undtagelsen er hvidløg. Når det gælder høst, mener nogle, at man kan høste løgene, når toppene begynder at lægge sig og tage dem op af og til, omtrent som med nye kartofler. Andre mener, at man skal vente, indtil hele toppen har lagt sig og da tage alle op samtidigt.

Generelt kan man sige, at løg er meget nemme at dyrke. De trives på solrige steder, i rig muldjord og vil gerne have lidt ekstra kalk. Løg er faktisk den grønsag, som er næst mest dyrket i verden (på førstepladsen findes tomat).

En af de fineste af alle løgsorter er skalotteløg. Det har en mild smag – som alligevel er karakteristisk. Bruges derfor ofte i gryderetter, stegt eller endog rå. De er præcis som andre løg nemme at dyrke.

Plantning

Plantes, når jorden er blevet lidt opvarmet, og frostrisikoen er drevet over. Sæt løgene 2–3 cm dybt og med cirka 10–15 cm mellemrum. Jorden skal være muldrig og med højt kalkindhold, og stedet solrigt. Høstes i juli/august.

Sådan vokser de

Vokser ifølge det samme princip som kartofler. Et lille løg, som sættes i jorden, gror og danner knipper med op til otte skalotteløg.

Opbevares

Køligt og tørt.

Tips

Et tip, når du høster, er at lade løgene blive liggende på jorden og tørre i nogle dage – hvis vejret tillader det.


Interessant at vide

Skalotteløg skal ikke varmebehandles, eftersom det er yderst sjældent, at de blomstrer hos os.