Dahlia

En rigtig lang blomstringstid

Anna-Karin elsker sine dahliaer og har fundet flere måder at bruge dem på rundt om i sin smukke have lidt nord for Gävle. Fra år til år har hun nogle favoritsorter, der bliver overvintret, men hvert forår falder hun også for et par nye bekendtskaber, når hun finder nye knolde at prøve.

– Dahliaerne er så taknemlige, da de er lige så fine i en kurv ved terrassen, som når de får lov til at agere farveindslag blandt stauderne i bedet, siger Anna-Karin. Desuden er det en stor bonus, at jeg kan begynde at drive dem indendørs om foråret for at få en tidligere blomstring heroppe, hvor vi ellers må vente længe på at få blomsterpragten i gang.

Når den sidste frostnat er forbi, afhærder Anna-Karin de stabile planter, som har vokset sig store i køkkenvinduet, og placerer dem både i kurve og nedgravet i bedene. Der blomstrer de så i flere måneder, må være med i sommerens smukke buketter og holder sig altid helt til efterårets første frost. Så tages knoldene op af bedet og får deres vinterhvile, indlejret i tørv, mens dahliaerne i kurve tages ind i det frostfrie skur og opbevares til den næste sæson.


Drivning af knolde

Dahliaer kan dyrkes fra frø, men for at være sikker på at få en robust plante med rigelig blomstring, vælger mange at købe knolde om foråret. Disse kan man med fordel vækkes indendørs allerede i april for at få et forspring og en veludviklet plante, der kan sættes ud. For at få en mere pladseffektiv forspiring kan man klippe toppen af en stor mælkekarton, fylde den med et lag blomsterjord, lægge knolden i og afslutte med yderligere et par cm jord. Lad planten derefter stå køligt, så har du efter en omtrent en måneds tid en plante, som løfter sig op mod lyset og har et veludviklet rodnet.

Udplantning

Er man beredt på at vente lidt længere på blomstringen, sættes knoldene direkte på voksestedet efter den sidste nattefrost. Plant ca. 10 cm dybt på friland, med en planteafstand på 50-75 cm afhængig af sortens højde. Hvis du derimod allerede har vækket knoldene indendørs, bliver blomstringen rykket nogle uger tidligere. Så skal man dog give planterne afhærdning, så de altså gradvis vænner sig til solen et par timer om dagen, før de plantes ud. De tåler absolut ikke frost, så ofte må man vente med udplantningen til begyndelsen af juni.

I bed eller beholder

Hvis man planlægger at have sine dahliaer i en urtepotte eller kurv, er det vigtigt at bruge velgødet plantejord og at lægge et lag lecakugler i bunden for dræning. Dahliaen bliver tættere og kraftigere, hvis den toppes, når den er ca. 15 cm høj, så den forgrener sig og får flere blomstrende stilke. Hvis man kan nænne at tynde ud blandt knopperne, får man færre, men større blomster.

I sæsonen

Vær omhyggelig med vand og giv næring regelmæssigt om sommeren, eftersom planterne vokser meget kraftigt i en sæson. Uanset om dahliaen står på friland eller i urtepotte, er det klogt at fjerne de visnede blomster og også sørge for at tage snitblomster til buketter, alt for at stimulere mere blomstring. Højere sorter behøver ofte opbinding midt om sommeren. De første frostnætter kan dahliaen klare, hvis den dækkes over med fiberdug, men derefter giver den helt op, når temperaturen falder.

Overvintring af knoldene

Hvis knoldene skal gemmes til næste år, bør man holde op med at give dahliaen næring allerede i september. Når frosten har taget planten, er tiden inde til at tage knoldene op, eftersom de ikke kan overvintre i jorden i vores klima. Lad dem tørre, fjern de gamle plantedele og del eventuelt store knolde. Der er flere metoder for opbevaring, men det vigtigste er, at knoldene ligger frostfrit, mørkt og tørt. Efter et stykke tid kan man lægge lidt tørvemuld eller sand på, men det må ikke blive fugtigt.