MISSING_TRANSLATION (TOPBAR.IMPERSONATE_ACT_AS)
Reconnect to nature
  • item.textGratis retur
  • item.textHurtig levering
  • item.textGrundlagt i 1933
Til forhandlere

Stiklingformér dine stueplanter

14 September 2022

Har du nogensinde prøvet at tage stiklinger af dine stueplanter? Måske kan du det allerede, eller vil du prøve det? At tage stiklinger er en nem og sjov måde at formere stueplanter på. Vi gennemgår de mest almindelige teknikker, der ofte bruges til at formere stueplanter.

Nogle planter formerer du ved at tage en gren, andre ved at tage et blad. Forskellige planter kræver forskellige teknikker. Paletblad og pelargonie er gode planter til at begynde med, hvis det er første gang, du tager en stikling. For at formere disse planter skal du tage en såkaldt topstikling. Hvis du formerer en begonia eller svigermors skarpe tunge, skal du tage en bladstikling i stedet.

nelson_garden_How_to_Propagate_Plants_from_Cuttings_blog_post_image_1.jpg

Nogle almindelige teknikker

Topstikling
At tage en topstikling er den nemmeste og mest almindelige måde at tage stiklinger på. Anvendes på mange planter, hvor bladene vokser på en stilk eller gren, f.eks. hibiscus, paletblad og pelargonie. Du kniber toppen af en gren af, lige over et par blade. Fjern de nederste blade på stiklingen, og lad to til fire blade blive siddende øverst. Det punkt, hvor du kneb stiklingen af, vil forgrene sig, og moderplanten vil blive tæt og fin. 

Bladstikling
Med bladstiklinger får du ofte flere nye planter af et enkelt blad. Planter, der er egnede til denne teknik, er f.eks. svigermors skarpe tunge, begonia og saintpaulia. Her er der lidt forskellige fremgangsmåder, alt efter hvilken plante du vil formere. 

På svigermors skarpe tunge skal du afskære et blad på din plante, skære bladet i flere dele, et par centimeter brede, og sætte dem ned i jorden og hælde vand på.

På begonia tager du et blad, som du skærer stilken af. Derefter deler du bladet i flere dele, afhængigt af hvor stort det er. Det vigtigste er, at hver del har bladnerver, da det er her, rødderne dannes. Derefter sætter du delene i jorden og hælder vand på.

Nogle planter tager man bare et blad af, som man planter i jorden og vander, f.eks. saintpaulia.

Udløberskud
Du har måske set, at f.eks. væddeløberen sender udløbere ud, og oven på disse udløbere dannes en lille miniplante. Disse kan du klemme af og sætte i vand for at få dannet rødder, eller plant dem direkte i jorden. 
 
Stængelstiklinger
Denne teknik er velegnet til klatreplanter, f.eks. porcelænsblomst og vedbend. Skær en stængel af, og klip den i 8-10 cm lange stykker. På hver del skal du fjerne alle blade undtagen et par stykker øverst. Afskær om nødvendigt stumperne, der sidder over bladene på dine stiklinger. Sæt i jorden, og hæld vand på. 
 
Stammestiklinger
Med denne teknik afskærer du en del af stammen, som du derefter lader ligge i et par dage, så såroverfladen tørrer. Dette reducerer risikoen for rodangreb. Det er vigtigt, at du husker, hvad der er opad på stammen, når du skærer den. Plant derefter stammen i sandblandet jord, og lad den stå luftigt, da den har brug for meget luft for ikke at rådne. Denne teknik er f.eks. velegnet til nattens dronning og trekantet euphorbia.

nelson_garden_How_to_Propagate_Plants_from_Cuttings_blog_post_image_3.jpeg

Skal du plante stiklinger i jord eller vand?

Der er virkelig ingen fordel ved først at sætte stiklinger i vand. Andet end at er det fint, og at det ser godt ud, når rødderne begynder at vokse. De rødder, der dannes, når du sætter stiklinger i vand, kaldes vandrødder. Når stiklingen senere plantes i jord, dannes nye rødder, jordrødder. Derefter har vandrødderne ikke længere nogen funktion.

Nogle mennesker synes, det bedste er først at sætte stiklingerne i vand og lade dem danne rødder og derefter plante dem i jord, andre foretrækker at plante dem direkte i jord. Test selv, og se, hvad der passer dig bedst.

Tip!

Når du tager stiklinger, er det vigtigt, at du altid bruger skarpe og rene værktøjer, ellers kan der være bakterier på dine redskaber, der overføres til stiklinger, så de dør.

Topstiklinger egner sig godt til at trykke ned i dyrkningsplugs, lav blot hullet i pluggen lidt dybere og større, og stik stiklingerne ned.

De fleste stiklinger kræver høj luftfugtighed, derfor kan det være smart at plante dem i minidrivhuse.

Det bedste tidspunkt at tage stiklinger er fra det tidlige forår til efteråret.