Forbered køkkenhaven til såning

Endelig er tiden inden til at gøre sig selv rigtig beskidt

Fuglene kvidrer uafbrudt, aftensolen lyser på trætoppene, og luften vibrerer af liv. Jeg træder spaden ned i jorden, og det virker, som om vinterfrosten nu er forsvundet. Med hånden kan jeg mærke, at solen har gjort jorden varm, og overfladen føles ikke lige så våd, som den gjorde for et par uger siden. Nu er tiden inde til at forberede jorden til årets dyrkninger. Alt afhænger af jorden, for at dyrkningsåret skal blive vellykket, intet vokser i en dårlig jord. Køkkenhaven skal gødes, muld skal tilsættes, og jorden rives, til den er udjævnet og fin. Udtrykket "grønne fingre" burde ændres – havemennesker får "brune fingre" af jorden, det sted, hvor alt har sin begyndelse og ende! 

Sådan gør man: Forbered køkkenhaven til såning

1. Begynd med at gøde dine højbede eller kasser, omtrent to store spadefulde hestegødning pr. palleramme plejer jeg at tage. Er det svært at få fat i hestegødning, hvor du bor, går det udmærket at bruge kogødning, som kan købes i poser i havecentrene. Eftersom kogødning ikke indeholder så mange muldstoffer, kan det være en god idé at supplere med tørv, hvis jorden indeholder meget ler. 

2. Derefter vender du gødningen ned i jorden med en greb, således at det hele blandes godt rundt. Benyt samtidig lejligheden til at luge eventuelt ukrudt væk, der er blevet siddende siden efteråret.

3. Riv jorden jævnt ud, afmærk sårækkerne og lav derefter de riller, hvori frøene skal sås. Den anbefalede dybde og afstanden mellem rækkerne kan læses på frøposen for de planter, som du har tænkt at dyrke. 

4. Nu er der så bare tilbage at så frøene ifølge anvisningen på posen, vande og vente på, at de første små spæde blade skal driste sig op af jorden.