Eterneller

Tiden er inde til evighedsblomsternes renæssance!

Evighedsblomster … føles det ikke en smule forældet? Men jeg synes faktisk, at evighedsblomster kunne fortjene et opsving i vores haver. Hvem ville ikke gerne kunne plukke en buket med blomster, som holder sig i ugevis i en vase? At de også er relativt nemme at dyrke, gør ikke sagen ringere. Meningen er jo ikke bare, at evighedsblomster skal tørres og udelukkende bruges til et vulgært, støvet arrangement over komfuret… Det er jo faktisk muligt at lade sig nøje med en enkel, tørret buket hængende i køkkenet eller glæde sig over det faktum, at de er utroligt søde skæreblomster, der holder sig i en evighed, når de tages ind.

Evighedsblomster kalder man de blomster, det er muligt at tørre, uden at de mister deres farve eller form. Jeg plejer at dyrke kæmpe-evighedsblomst, rose-solvinge, ribs og hør. Der findes dog mange andre slags blomster og græsarter, der kan bruges som evighedsblomster, blandt andet brudeslør, levkøj og kornblomst. Når det gælder evighedsblomster, er det ikke blot blomsterne, som er værdifulde, også frøstandene kan være flotte at tage ind og tørre. Valmuens frøstand synes jeg hører til de allersmukkeste.

Sådan gør man: Eterneller

1. Lad evighedsblomsterne forspire indendørs for at få en tidligere blomstring. Det er også en god idé at så dem direkte på voksestedet, men jorden skal så være tilstrækkelig varm. Engang i maj-juni plejer at være tilpas. Læs altid instrukserne på frøposen omhyggeligt.

2. Afhærd planterne, hvis de er blevet forspiret indendørs, og plant dem ud på voksestedet. Sørg for, at jorden er muldrig og løs.

3. På f.eks. kæmpe-evighedsblomster kan du knipse den første blomsterknop af for at få planten til at forgrene sig og på den måde danne flere blomster.

4. Vand planterne ved tørke og lug ukrudt som sædvanligt i løbet af sæsonen.

5. Blomster, der skal tørres, bør plukkes i tørt vejr, netop når de har slået deres kronblade ud. Pluk bladene af stilkene, saml dem i små buketter, og hæng buketterne på hovedet  på et mørkt og tørt sted, indtil de er blevet tørret.