Dyrk chili

Varmen er kommet til landet for at blive

Det vokser, så det knager i mit køkkenvindue. Chiliplanterne har for nylig skiftet urtepotter til mælkekartoner, og nu kan jeg rigtigt se, hvordan de strækker sig og nyder livet. Jeg ser virkelig frem til sommerens lune grillaftener med hjemmedyrkede, ovnbagte grønsager og varm chilimarinade til kødet. I år skal jeg også prøve at tørre overskuddet for at have chili til vinterens varme gryderetter. Tænk hvilken luksus at kunne bruge sin egen chilipeber, når vinterstormene hviner rundt om husets hjørner. Så skal jeg tænke på dugvådt græs, kvidrende fuglesang og lune vindpust.

chili_BT1 Min chilikarriere begyndte i fødevarebutikken med en spansk peber, som jeg tog frø fra. Interessen startede, og jeg har nu prøvet mange sorter. I år er det ’Hot Lemon’, ’Jalastar’ og ’Jamaican Bell’, som har indtaget min vindueskarm, mens de venter på at komme ud.

Sådan gør man: Dyrk chili

1. Fyld en urtepotte med såjord og så frøene. Strø over med vermiculite eller et 0,5 cm tykt lag såjord. Fugt med vand fra en sprayflaske og placér urtepotten varmt, f.eks. over en radiator eller på et varmetæppe (chilifrø spirer ikke under 20 grader). For at holde fugten på et jævnt niveau kan det være en fordel at benytte et minidrivhus.

2. Når frøene har spiret, det kan tage alt fra 7 til 30 dage afhængig af sort, skal de flyttes til et køligere og lysere sted, så de ikke bliver lange og spinkle. Ekstra belysning kan bidrage til at give kraftige planter.

3. Når rødderne begynder at kigge ud under urtepotterne, og planterne har fået to bladpar efter kimbladene, skal de plantes om til større urtepotter, fyldt med næringsrig jord. En firkantet urtepotte er bedst at bruge, eftersom rødderne så oftere støder på en kant, hvilket får dem til at vokse mere.

4. Nogle uger efter omplantningen begynder næringen i den nye jord at slippe op – så begynder man at næringsvande. Efter yderligere nogle uger kigger rødderne ud i urtepottens bund, og det betyder, at planten skal plantes om igen. Når risikoen for nattefrost er aftaget, plantes planterne ud i f.eks. drivhuset eller i urtepotter på balkonen. For at chiliplanten skal trives hele sæsonen, bør den sidste urtepotte, som planten plantes i, rumme mindst 10 liter jord.

5. Fjern de første frugtknuder, der kommer på chiliplanten. Dette giver en kraftigere plante med større høst.

6. Når chilifrugterne har fået deres endelige farve, er de modne og klar til at høstes. Brug dem friskplukkede i madlavningen eller tør dem. Ved tørring deles frugterne på langs og ovntørres i 50 graders varme. Opbevar den tørrede chili i et lufttæt glas med låg, så holder de sig til næste år. Det er også muligt at lave chilisalt, fryse eller ryge frugterne for længere tids opbevaring.

Chilins styrka

Styrken på chili måles i scoville, en skala der varierer fra en grad til over en million scoville-grader. For at kunne sige hvor stærk chilien er på en lidt enklere måde, har Nelson Garden udarbejdet en forenklet skala fra et til fem, hvor et er det mildeste. Det meste af styrken sidder i frøene og frøfæsterne – så hvis du vil mindske på varmen, skal du blot fjerne disse dele fra frugten.